Copyright © Meloy Architects Ltd, Brighton, East Sussex

> < Meloy Architects Brighton, Sussex Home

Projects


Contact


Practice



Cromwell Mews - Brighton, UK


The proposal will replace a row of derelict garages with two family sized dwellings on a brownfield ‘backland’ site in Brighton.


To avoid any overbearing impact onto neighbouring properties and maintain privacy the dwellings are placed towards the centre of the site with the landscaping arranged as a series of zones around each dwelling.


Firstly a shared forecourt is immediately accessed when entering the site. This allows for the residents of each house to access both dwellings and is large enough for a car to turn and exit the site again.


The second space is a courtyard which is utilised by the residents to individually access each house, space is also allocated for the provision of a single car parking space. Although the site is secured by a gate conceptually this space is considered semi-private in the manner of a front garden.


The third external space is a private garden encompassing each corner of the site. This is separated from the adjacent courtyard with a low cycle store.


The scheme also utilises flat roofs to minimise the bulk of the houses and keep them as subservient to the surrounding dwellings. The provision of flat roofs allows for them to be considered as the fifth elevation with a brown ‘chalk downland’ roof chosen to enhance the visual amenity when viewed from above. In this sense the flat roofs are a fourth ‘zone’ aiding the ecological enhancement of the site and for the visual benefit of the adjacent dwellings.


The three bed dwellings are two storey with a single storey projection defining the principal facade of each dwelling.


The proposed dwellings are designed to exceed the requirements of the current building regulations regarding energy consumption and thermal performance. Using passivhaus principles the dwellings will be highly insulated, air tight and will make use of an MVHR system and solar thermal tubes for the provision of hot water.


The project was strongly supported by both the local residents and councillors who wished to see a more suitable use for the site. The application has been approved with the strong support of the planning committee and construction is intended to start in early 2016.

1   Portico

2   Kitchen/ Dining

3   Living

4   Bathroom

5   Bedroom

6   Study

7   WC

8   External store

9   Forecourt

10  Front garden

11  Back garden


5


5


5


5


4

4


3


2


2


3


1


1


6


6


7


7


8


8


9


10


10


11


11


LEVEL 01


LEVEL 00

Credit List


Design Team

Architect: MELOY architects

Structural Consultant: DUD Engineers

Ecological Consultant : PJC Ecology

Daylighting assessment: Delta Green

Planning Consultant: Pro planning