Brighton and Hove centre for environmental change Brighton and Hove centre for environmental change

Copyright © 2014 Meloy Architects Ltd, Brighton, East Sussex

Brighton and Hove centre for environmental change
> < Meloy Architects Brighton, Sussex Home

Portfolio Work

Projects


Contact


Practice



Brighton and Hove centre for environmental change - Brighton and Hove, UK


Charles Meloy with LCE Architects


In the grounds of the Dorothy Stringer School Dr Danahar has created a ‘butterfly haven’ by engineering an area of sloping grassland with undulating chalk to form a habitat for butterflies, insects and flowers. The new facility will extend this chalk downland biosphere to create a building for teaching bio-literacy to pupils and the residents of Brighton and Hove.


The proposed building will be truly sustainable. Orientated to the south, the structure is a partially buried and utilises rammed chalk as a primary method of construction. The ‘haven’ is extended over the roof providing an extended habitat and insulation for the building. To receive a Zero carbon rating the highly insulated structure will make use of a range renewable energy sources.


The project is currently seeking funding before it moves to the next stage.